Vitaliteit in organisatie

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘Vita’, wat leven betekent. Vitaliteit wijst op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen. Je beschikt over mentale veerkracht met veel doorzettingsvermogen.

In de steeds veranderende (werk)omgeving is het een uitdaging om je werk goed te blijven uitvoeren. Er wordt steeds meer van je gevraagd. Beter en meer presteren in minder beschikbare tijd, deadlines halen, targets binnenslepen, contacten onderhouden etc. Een constant stijgende werkdruk heeft zijn weerslag op steeds minder beschikbare privé-tijd. In deze context is de mentale en lichamelijke vitaliteit van cruciaal belang om in balans te blijven en plezier in je werk te houden.

Wil je een indruk van je eigen vitaliteit? Vraag de vitaliteitscheck bij mij aan. Deze geeft aan in welke mate je scoort op de dimensies Hoofd, Hart, Lichaam en Ziel. Wie zich vitaler voelt, is minder snel gestrest, minder vaak ziek, gaat vaker met plezier naar zijn werk en is meer betrokken bij het werk en de organisatie. Vitaliteit in organisaties, daar hebben zowel werkgevers als medewerkers baat bij. Maar, hoe zorg je er nu voor dat je organisatie vitaler wordt?

Vitaliteitsmanagement

Vitaliteitsmanagement gaat over versterken van medewerkers en organisaties. Het betekent dat je kijkt hoe je het optimale uit medewerkers kunt halen en zorgt dat ze dit duurzaam kunnen doen. Hoe kunnen medewerkers langer werken met passie en plezier, door gezond en optimaal te functioneren? Zit de persoon op de goede plek en wordt hij gelukkig van het werk dat hij doet? Heeft hij het gevoel dat hij een zinvolle bijdrage kan leveren?

Vitaliteitsmanagement heeft niet alleen te maken met de gezondheid van medewerkers (gezondheidsmanagement) maar ook met arbeidsvoorwaarden, loopbaanbegeleiding, coaching, persoonlijke en professionele ontwikkeling, verzuimmanagement en het arbobeleid. Al deze onderdelen bepalen de vitaliteit binnen een organisatie.

Meerwaarde vitaliteit in organisaties

Vitaliteitsmanagement op de werkvloer zorgt niet alleen voor fysieke verbeteringen bij medewerkers maar de mentale en psychische gesteldheid verbetert ook. Vitale organisaties zijn onder andere energiek, bevorderen creativiteit en innovatie, stimuleren persoonlijke groei en kennen een positieve werksfeer.

Voordelen vitaliteitsmanagement voor de organisatie:

 • Inzicht in de gezondheid van werknemers (meetbaar)
 • Het ziekteverzuim daalt
 • Personeelsverloop daalt
 • Verbeterde medewerkers- en klanttevredenheid
 • Prestaties verbeteren
 • Verbeteren van de concurrentiepositie
 • Hogere kwaliteit van producten en diensten
 • Positiever en aantrekkelijker bedrijfsimago
 • Betere positie op de arbeidsmarkt als aantrekkelijke werkgever

Voordelen vitaliteitsmanagement voor de medewerker:

 • Gezonder en vooral gelukkiger leven
 • Gezonde werkomgeving
 • Meer fit en meer energie
 • Meer werkplezier, bevlogen
 • Veerkrachtiger t.a.v. veranderen
 • Goede werk/privé balans

Om meer vitaliteit en een duurzamere inzetbaarheid binnen organisaties te bereiken, is het belangrijk dat medewerkers een gezonde balans vinden en bewaren tussen vitaliteit in werk én privé.

Aanbod voor de organisatie:

Om meer vitaliteit en een duurzamere inzetbaarheid binnen organisaties te bereiken, is het belangrijk dat medewerkers een gezonde balans vinden en bewaren tussen vitaliteit in werk én privé.

 • Workshop vitaliteit: Tijdens de workshop Vitaliteit krijg je inzicht in jouw vitaliteit. Je krijgt advies over een gezonde leefstijl. Doel van de workshop is dat je je bewust wordt van je eigen vitaliteit en wat jezelf hieraan kunt bijdragen. De workshop duur kan variëren van 2 uur tot een dag.
 • Workshop stress en ontspanning: Deze praktische workshop geeft helder inzicht in stress management. Je leert omgaan met stress en je krijgt tips hoe je stress vermindert tijdens de dagelijkse werksituatie. Daarbij krijg je handvatten om je te ontspannen.
 • Vitaliteitsdag(deel): Lichamelijke en geestelijke veerkracht vergroten door een gevarieerd aanbod. Voorbeelden van activiteiten zijn stoelmassages, health checks, bedrijfsyoga, bootcamp clinics, zelfcompassie, voedingsadvies, mindfulness, wandelen, yoga. Het doel van een divers aanbod van vitaliteitsactiviteiten is dat je je bewust wordt van het belang van vitaliteit door iets nieuws te proberen en dat je ideeën krijgt over wat je zelf hierna kunt doen om je vitaliteit te waarborgen en te verbeteren.
 • Training mindfulness: Mindfulness helpt je om een basis te ontwikkelen voor een gezonde mentale toestand. Door mindfulness wordt je je onder andere bewuster van je gedachten en emoties / gevoelens en leer je hier op een ontspannen manier mee om te gaan.
 • Vitaliteit in HR beleid: Vitaliteit gaat verder dan gezond eten in de bedrijfskantine. Vitaliteitsmanagement is pas compleet wanneer het faciliteren van medewerkers met diverse instrumenten gecombineerd wordt met zelfredzaamheid van medewerkers. Denk hierbij aan flexibele arbeidsvoorwaarden, loopbaanbegeleiding, coaching, persoonlijke en professionele ontwikkeling, scholing, verzuimmanagement en arbobeleid.

Aanbod voor de medewerker:

Wil je in gesprek over een training, workshop, begeleiding voor jouw organisatie? Heb je specifieke wensen?

Privacyverklaring

Contactgegevens

Prinses Maximalaan 17
3708 ZT Zeist
06-41342450
info@centrumheartwork.nl

Translate »