Lichaamsgerichte Psychotherapie in Zeist

Lichaamsgerichte traumatherapie: Somatic Experiencing ©

Somatic Experiencing (SE) is een vorm van lichaamsgerichte traumatherapie en een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress en trauma. De methode richt zich in eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam. Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma.

Overweldigende gebeurtenissen die voor ons brein te groot, te onverwacht of te snel zijn om goed te verwerken, kunnen leiden tot een trauma. De ervaring wordt als het ware vastgezet of bevroren in het lichaam. De regulatie van het zenuwstelsel wordt dan verstoord wat leidt tot psychische en lichamelijke klachten. Hierbij kan je denken aan symptomen van bijvoorbeeld onrust, angst en paniek, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, slecht slapen, depressie, gevoel van hulpeloosheid en dissociatie.

“Trauma zit niet in de gebeurtenis zelf, maar in de reactie van ons zenuwstelsel op de ervaring.”

Peter Levine, grondlegger Somatic 
Experiencing methodiek

De Somatic Experiencing methodiek is ontwikkeld door Peter Levine. Hij ontwikkelde een werkwijze waarbij de overlevingsenergie die vastzit op een veilige manier kan worden ontladen en losgelaten. Het zelfregulende vermogen van het lichaam wordt hierbij versterkt door aandacht voor lichamelijke sensaties en emoties, door te vertragen en doseren en gebruik te maken van interne en externe hulpbronnen.

De lading van een nare herinnering verdwijnt en psychische en lichamelijke symptomen verdwijnen of nemen af. Je kan je makkelijker ontspannen en je draagkracht, vitaliteit en veerkracht wordt versterkt.

Werkwijze

l

Intake

We starten met een intakegesprek van een uur. Dit biedt de gelegenheid om nader kennis met elkaar te maken. We onderzoeken samen je hulpvraag. Zo stellen we vast wat je wilt bereiken. Ik toets je verwachtingen en informeer je over mijn werkwijze. Het gesprek biedt de gelegenheid om te beslissen of je sessies bij mij wilt gaan volgen.

\

Jouw doel centraal

Jouw doel staat centraal in de begeleiding. Wat wil jij bereiken? Afhankelijk van je wensen en mogelijkheden geef ik jouw begeleiding vorm. Op een manier die bij jou past. En die je steeds een stap dichter bij je doel brengt. Het aantal sessies om het gewenste resultaat te bereiken hangt af van je hulpvraag, doelstelling en commitment. De sessies duren een uur.

w

Afronding

Wanneer de doelen zijn behaald, wordt het traject afgerond. Aan het einde vindt er een afrondend gesprek plaats. Wat jij voelt, denkt, doet en beleeft, vormt de basis van de therapie. Ik combineer  mijn gesprekken met onder andere; Reichiaans ademwerk; karakteranalyse; technieken uit de bio-energetica; yoga; gestalt; bodydrama; bodyreading; inquiry; mindfulness; meditatie en visualisatie.

Tarief

Intake of sessie van een uur is € 100,- (bedrag is vrijgesteld van btw). Tarieven voor bedrijven zijn op aanvraag op basis van offerte voor maatwerk. 

Voor therapiesessies is er deels vergoeding via de ziektekostenverzekeraars mogelijk. Dit gaat vanuit de aanvullende verzekering. Lees dit overzicht vergoedingen zorgverzekeraars. Informeer voor de zekerheid bij je eigen zorgverzekeraar.

Incompany

Traumatherapie en Lichaamsgerichte psychotherapie zijn inzetbaar als onderdeel van een re-integratietraject. Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact met mij op.

Maak een afspraak of stel een vraag.

Privacyverklaring

Contactgegevens

Prinses Maximalaan 17
3708 ZT Zeist
06-41342450
info@centrumheartwork.nl

Praktijkruimte Centrum Heartwork
Kaart locatie Centrum Heartwork - Zeist
Translate »