Mindfulness in organisaties

Mindfulness in organisaties

We leven in een tijd waar alles om ons heen om onze aandacht schreeuwt. Alles moet meer, sneller en beter. We zijn daarom steeds meer met meerdere dingen tegelijk bezig. Zo nemen we echter niet genoeg tijd en ruimte om stil te staan ​​en te leren omgaan met alles wat onze aandacht vraagt. We worden geleefd en we proberen te overleven door het grootste deel van ons dagelijks werk en leven op automatische piloot te doen. Omgaan met uitdagingen in ons werk en leven op dezelfde manier als we in het verleden geleerd hebben. Maar onze ervaringen uit het verleden bieden vaak niet meer de oplossing voor de problemen van de toekomst. Onze uitdaging is om te leren aanpassen aan dit nieuwe leven, het vinden van nieuwe oplossingen. Mindfulness in organisaties biedt hierin handvatten het anders te doen.

Onze tijd heeft grote behoefte aan medewerkers en leidinggevenden die durven te handelen in een complexe omgeving, niet van de oude en bekende gedragspatronen, maar vanuit eigen authenticiteit in relatie met anderen. Die met aandacht voor zichzelf en anderen bewust kiezen waar ze hun aandacht op richten.

Dat proces begint met bewustwording van de nieuwe realiteit. Leren zien hoe onze maatschappij onze aandacht continue (over)vraagd. En van daaruit zelf kunnen kiezen waar je aandacht aan geeft. Wat belangrijk en noodzakelijk is, en wat vooral afleiding is, stress geeft of zelfs angstig maakt.

Het ontwikkelen van de vaardigheid van mindfulness is een effectieve methode met een wetenschappelijk fundament om dit bewustzijn te creëren en mensen te ondersteunen om de capaciteit te ontwikkelen hun aandacht te leren richten en om stress en angst te hanteren die deze uitdagende tijden ons brengen.

Drie redenen voor mindfulness in organisaties

Mindfulness versterkt drie kritische capaciteiten voor leiderschap in organisaties

Het vermogen om zelfbewust te blijven in complexe omstandigheden

Het vermogen om de situatie waarin je zit te accepteren en daarop te acteren

Het vermogen om nieuwsgierig te zijn naar alles wat er gebeurt

Uit: How to bring Mindfulness to Your Company’s Leadership, Reit & Chaskalson, Harvard Business Review 12/2016

Mindfulness in-company

 

Workshop mindfulness

De mindfulness workshop is een makkelijk toegankelijke introductie in mindfulness. Het doel van de workshop is om werknemers te laten ervaren en bewust te maken van de voordelen van mindfulness.

De workshop wordt op maat gemaakt voor de organisatie en biedt een combinatie van theorie en persoonlijke ervaring. Er zullen inspirerende films worden getoond en deelnemers krijgen handvatten om thuis en op het werk toe te passen.

Het maximum aantal deelnemers is 50 personen. De workshop duurt 1 – 4 uur en kan gecombineerd worden met thema’s als gezondheid, ontspanning, balans en/of vitaliteit.

Individuele mindfulness training

Soms is het wenselijk om een individuele mindfulness training te volgen waarbij er veel aandacht is voor jouw persoonlijke proces.

Het is ideaal voor mensen die zelf het tijdstip van de training willen kunnen bepalen. Ook mensen die een voorkeur hebben om individueel begeleid te worden in hun persoonlijke proces maken hier graag gebruik van. Soms wordt de training dan geïntegreerd in een persoonlijke coachingstraject. En af en toe zijn er medische of psychische beperkingen die een individueel traject wenselijk maken. Kijk hier voor meer informatie.

Training mindfulness

De Mindfulness in-company training is een bewustzijnstraining speciaal voor professionals. Theoretische uitleg wordt afgewisseld door praktische oefeningen. De mate van oefening door de werknemers tussen de bijeenkomsten is van cruciaal belang voor het effect ervan.
Specifieke behoeften en casussen van de organisatie worden meegenomen en verwerkt in het programma van de training. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten. Medewerkers worden tijdens de training bewust van hun automatische gedrag en reacties op bepaalde mensen en situaties. Daarnaast ontwikkelen ze innerlijk bewustzijn en versterken hun veerkracht door focus- en bewustzijnsoefeningen. Tenslotte krijgen medewerkers handvatten mee om onaangename patronen te doorbreken en leren ze beter om te gaan met lastige (stressvolle) situaties.

Mindful leiderschap

Leiderschap vraagt om mindfulness. Mindfulnesstraining sterkt leiderschap.

Leiderschap vereist mentale veerkracht, emotionele wendbaarheid en goed communiceren. Mindfulness, aandachtig zijn, is hiervoor een basisvoorwaarde. Mindful Leiderschap is een in-company training speciaal gericht op de werkpraktijk van managers en leidinggevenden. Voor die manager die met meer aandacht krachtiger in het werk en leven wil staan.
In 8 bijeenkomsten ontwikkel je meer regie over jezelf in plaats van geleid te worden door de agenda. Hierdoor kom je meer in je eigen kracht: je wordt effectiever, krijgt meer focus, je kunt beter je grenzen aangeven en voor jezelf zorgen. Het contact met medewerkers wordt eerlijker en opener. En zo haal je het beste uit jezelf, je werk en je organisatie.

Aanpak

De aanpak bij in-company is altijd maatwerk op basis van de bedrijfssituatie en de mogelijkheden die mindfulness daarin biedt.

Neem contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.

Maak een afspraak of stel een vraag.

Privacyverklaring

Contactgegevens

Prinses Maximalaan 17
3708 ZT Zeist
06-41342450
info@centrumheartwork.nl

Translate »